Съображения за избягване на корпоративни съобщения

С

Отвъд възможностите, които корпорациите трябва да имат в своите платформи за съобщения от гледна точка на бизнес полезност, те трябва да мислят за внедряване на възможности в своите инфраструктури за съобщения, които гарантират, че имейлите, които изпращат, попадат в ръцете на хората, които изпращат ги навън.

В допълнение към важността на ефективното изпращане на милиони съобщения всеки ден, когато съобщенията трябва да излязат бързо, без да се провалят и трябва да „достигнат“ до получателите, изходящите IP адреси трябва да бъдат включени в белия списък, доколкото е възможно с всеки ISP в световен мащаб. Това означава не просто пасивно изпращане на съобщения с надеждата, че те ще стигнат там, това означава:

  • Предприемане на активни стъпки за получаване на „Белия списък“, непрекъснато наблюдение на доставчиците на интернет услуги, за да се гарантира, че корпорацията остава в белия списък, и знаейки как и кога да действа, когато проблемите започнат да възникват в рамките на доставчика, за да може той проактивно да разреши проблем преди да стане „Черно изброени“.

  • Мониторинг къде ISP изпращат имейли, които се изпращат. Например, изпращат ли се на основния имейл адрес на потребител, блокират ли се или доставчикът на интернет услуги изпраща съобщенията на корпорацията до нежелана поща? Платформата за съобщения на корпорацията също трябва да има способността да коригира сценариите за блокиране и нежелана поща с тези доставчици на интернет услуги, когато възникнат.

  • Поддържане на използваните от корпорацията „IP адреси“ чисти, използваеми и разпознаваеми в световен мащаб като оправдани за доставка и ОК за получаване от всеки доставчик на пощенски услуги.

  • Наблюдавайте доставчици на интернет услуги, за да сте сигурни, че всяко изпратено до тях имейл се доставя на автентичен притежател на акаунт и ако изпратеният имейл адрес е невалиден, корпорацията се нуждае от вътрешна система, която незабавно ни блокира да изпращаме второ имейл до „dead-drop“, за да се избегне блокирането от ISP за изпращане на съобщения до мъртви имейл акаунти.

Допълнителните възможности за управление и контрол на индивидуалните съобщения, които трябва да бъдат приложени, също включват:

  • Гарантиране, че заглавката на съобщенията и съдържанието преминават проверка, като ги прочете ISP за определени „ключови думи“, които биха могли да ги означат като потенциален спам

  • Гарантиране, че всеки изпратен имейл има функция за отказ, достъпна за получателя, и гарантиране, че корпорацията не изпраща второ имейл след отказ, за ​​да се избегнат оплаквания от СПАМ, които също могат да доведат корпорацията до черния списък.

  • В зависимост от съображенията за обема на корпорацията, може да се наложи да има “Револвиращ набор” от виртуални, валидни IP адреси, които се използват за изпращане на съобщения, за да се опитат винаги да намалят обема на имейлите, изпращани до отделни доставчици на интернет услуги, тъй като те ще блокират високо обеми имейли, идващи от един IP адрес.

  • Корпорацията ще трябва по автоматизиран начин да “почисти имейлите, да изпрати списъци срещу потиснати и забранени имейл адреси

  • Автоматизирайте процеса на отговор на жалбата на абоната, за да сте сигурни, че всяка жалба е адресирана бързо и последователно по удовлетворение на клиента.

  • Автоматично управлявайте отскоците по професионален начин, когато възникнат, за да се избегне блокиране или “Черно изброяване” от ISP.

Търсейки вашето решение, не забравяйте също, че решения от по-висок клас, които могат да разрешат всички или повечето от горните съображения, обикновено се прилагат на вашите вътрешни сървъри, тъй като това ви дава най-голям контрол върху вашите системи за съобщения и решения за IP адресиране. Това е допълнителен разход за внедряване, който ще трябва да вземете предвид във вашето решение.

Не забравяйте също, че ще трябва да вградите в своето решение определени нива на толерантност към грешки – това означава резервиране на сървъра, функции за автоматично прекъсване в случай на срив и автоматични решения за отказ на IP адрес в случай, че IP адрес, който използвате се компрометира.

Ако изберете по-малко решение, вероятно ще разгледате някаква форма на внедряване на сервизно бюро и те ще имат свои собствени притеснения относно безопасността на техните споделени IP адреси, които бихте използвали на техните платформи. И не е чуто някоя друга организация да споделя вашия изходящ физически IP адрес, за да ви сваля от време на време, ако техните процеси за управление на съобщения не са достатъчно силни от гледна точка на избягването на риска. Така че бъдете подготвени с план за отказ, ако трябва да използвате едно от тези решения за вашето предприятие.

Решението за покупка на платформата за управление на съобщения, която в крайна сметка изберете и внедрите за вашата корпорация, естествено ще се основава на обема и видовете съобщения, които трябва да изпратите, важността на тези съобщения да попадне в ръцете на хората, на които изпращате съобщенията и критичността на вашето предприятие, че съобщенията се изпращат и приемат. Например какво ще ви струва, ако сте в „черния списък“ с интернет доставчици за седмица или две и не можете да изпратите съобщенията си до желаните получатели?

Поставянето на “безопасни” или близки до безопасни решения за вашите платформи за управление на съобщения ще ви струва повече пари за внедряване, но бъдете напълно наясно какво може да ви струва, ако вашите системи за съобщения ви се провалят за някакъв период от време.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta