Изчислено управление на риска за успешно стартиране

И

Какво е управление на риска?

Това по същество поема рискове за вашето стартиране в контролирана среда. Така че, когато рискувате, имате резервен план за прикриване на огъня, в случай че останете без боеприпаси в зоната на войната (пазара). Това е известно като Управление на риска в света на стартиращи компании. Ще дам блестящ пример.

Човек току-що започна малък бизнес с мобилни аксесоари онлайн. Той знае, че вече има достатъчно пазар, с който трябва да се конкурира, за да достигне до своите клиенти. Така че, преди да влезе в играта, той трябва да разбере, че неговият продукт е уникален и в същото време евтин. Сега, ако продуктът е евтин; как може да бъде уникален. За тази конкретна цел той трябва да посети цели пазари за продажба. Когато намери това, от което се нуждае, следващата стъпка е да направите групова поръчка. Сега, когато той продава своя артикул онлайн; той ще получи клиенти рано или късно. Но най-важното е, че той е рискувал да направи групова поръчка; в същото време той прави изследвания за уникалност и контрол на цените. Това е точно това, известно като Управление на риска в света на стартъпите.

Всяко стартиране в този свят се проваля само когато изтече кредитна линия. И така, напълно е ясно, че парите са спасителната линия на вашето стартиране. Това, от което се нуждаете, е управлението на риска, за да провери разходите? Как можеш да правиш това?

1) СПРЕТЕ ТЪРСЕНЕТО НА ГЛУПО: – Не сте тук, за да впечатлите приятелката си на среща. Не се хваляйте, никой не трябва да знае вашия разходен капацитет. Вашите клиенти търсят само някои брилянтни продукти, опаковани с добри услуги. Те не са тук, за да видят скъпите ви машини, вашите наети служители и умопомрачителната ви инфраструктура. Това е голямо НЕ. Това е началната фаза; фокусирайте се само върху добрите продукти, добрите услуги и невероятния маркетинг. Това е всичко, от което се нуждаете.

2) Не бягайте със завързани очи на очите: – Друга глупава причина за неуспех при стартиране е, когато продължавате да харчите в грешен продукт или услуги, без да търсите доклада от проучването на пазара. Защо? Може да загубите голямо състояние на пари, ето защо. Вашите клиенти търсят нещо друго и вие не сте готови да видите, че с отворени очи вместо това решавате да покриете очите си като кон и да бягате направо. Огледайте се, разберете, че пазарът ви не се плаши от продукт или услуга, които харесвате. Разберете от какво се нуждае пазарът, изискванията на клиента и работете съответно.

Не казвам да не рискувате. Казвам само, че не приемайте такъв без план.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta