Управление на риска – важни факти, за които трябва да знаете

У

Терминът управление на риска означава просто идентифициране, оценка и контрол на рисковете, които неизбежно възникват в дадена организация и решенията, които се вземат за постигане на баланс между разходите и рисковете. Тази статия разглежда внимателно този термин, за да ви помогне да го разберете по-добре.

Когато признаете факта, че възникването на бедствие, било то естествено или по друг начин, е възможно в дадена организация, тогава е признание, че съществува риск в бизнеса. Процесът и стъпките, които предприемате, за да определите степента на риска, и действията, предприети за ограничаване на същите до ниво, което може да се определи като управляемо, е това, което наричаме управление на риска.

Горното доста дълго обяснение ясно показва, че всеки от нас практикува това управление редовно. Добър пример е, когато вземете предпазните мерки да носите чадър, когато в прогнозата за времето се споменава възможност за валежи или купувате автомобилна застраховка, в случай че сте участвали в автомобилна катастрофа.

Общата сума на всички тези обяснения протича по този начин – управлението на риска е способността на индивида да разпознае възможността за нещастие, сполетяващо най-добрите му интереси, и следователно да предприеме подходящи мерки, за да го предотврати или да намали ефекта, който биха могли да имат.

И за да защитим нашите интереси от унищожение, ние неволно използваме едно от златните правила за ефективно управление на риска – ние осъзнаваме, че е много по-рентабилно да инвестираме в предпазни мерки, отколкото би било да игнорираме потенциалния риск и да платим скъпо за небрежност.

Начинът, по който хората подхождат към това управление, зависи от много фактори, тъй като рисковете, свързани с бизнеса и проектите, се различават значително. Затова трябва да очаквате стилът, използван за идентифициране и изясняване на възможния резултат, както и начина, по който ще се управляват рисковете, да бъде различен.

Един урок, който трябва да извлечете от горното, е никога да не допускате грешката да използвате един подход за управление на риска на определен проект за други проекти. Така че вашата политика е винаги да възприемате нов подход към всеки нов проект.

Хората, които са мениджъри на кариерния риск, лесно ще потвърдят факта, че опитът играе огромна роля в начина на идентифициране и анализ на рисковете, както и в начина, по който се прилагат тези политики за управление. Ето защо опитни и блестящи мениджъри на риска най-често забелязват преки пътища в начина, по който компаниите обикновено подхождат към управлението на рисковете.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta